SANAL MÜZE

04.04.2021

Fikirlerin özgür olarak projelere dönüştüğü teknoloji ve bilişim dünyasındaki her gelişmeden direk veya dolaylı olarak etkileniyoruz. Faydalanıyor, ilham alıyor ya da başka bir ar-ge çalışmasında basamak olarak kullanıyoruz.

 Benim kişisel olarak tercih ettiğim üçüncüsü yani bana faydası olabilecek alanlardaki gelişmeleri önyargısız bir şekilde dinler ve ar-ge çalışmalarımda kendi yorumumu da katarak kullanmaya çalışırım. Sizlere bu yazımda fikri çıktı elde edilmiş içerdiği özellikler ile ülkemizde ilkleri barındıran güncel bir projeden bahsetmek istiyorum. E-Müze olarak adlandırmayı tercih ettiğimiz çalışma yediden yetmişe kullanıcıların hedeflendiği bir web uygulamasıdır. Kitap okumak için müzeye gitme ihtiyacımızın ortadan kalktığı bir zaman diliminde E-Müze projesinin de müzeye ziyaretçi olarak gitme alışkanlığımızı değiştirebileceği fikri aklınıza gelebilir. Belirtmek isterim ki amaç yerine araç olarak kullanmayı tercih edenler işin ilmine daha çok vâkıf olacaktır. Vaktini ayırıp düzenli müze gezen, gezdiği müzelerdeki her panoyu okuyan ve okuduklarını hatırlayan insanların çok az olduğunu düşünerek gerçek dünyadakini sanallaştırıp insanlara ulaştırmayı hedefledik. Tabi siz o az gruptaki insanlardan iseniz yine de E-Müze uygulamasını gezerek belki de hiç duymadığınız anlatımları rehberden dinleyebilirsiniz .



Her müze büyük emeklerle yoğun literatür, senaryo ve envanter çalışmaları ile kamunun kullanımına açılmaktadır. Bizim istediğimiz de E-Müze uygulaması ile bu değerler üzerinde farkındalık yaratmak ve yüksek erişime ulaştırarak kullanıcı yorumları ile müzelerimizin gelişmesini sağlamaktır. Yüksek erişim içerisinde işitme engelli vatandaşlarımız da düşünülerek daha sonraki versiyonlarda işaret dili rehberli anlatımıyla engelsiz bir müze uygulaması olması hedeflenmektedir. Bir akıllı telefon kullanıcısının rahatlıkla kullanabileceği arayüzü sayesinde müzeyi adım adım
gezebilme imkânı sunulmuştur. Kullanıcıların coğrafi konumlarından kişi başı ortalama gezme istatistiklerine ve kaynak analizlerine kadar tüm bilgiler ilgili kurumlar tarafından takip edilmektedir. Günümüzde büyük hazine olarak adlandırılan bu datalar daha sonra kullanıcı davranışlarının irdelenmesi aşamasında çok faydalı olmaktadır. Talep edilmesi halinde kenti tanıtacak birçok proje ile turizm potansiyelinin de artmasına destek olacak bu uygulama kolaylıkla uluslararası kullanıma açılacak ve daha çok turistin kentimizi ve ülkemizi ziyaret etmesine katkı sağlayacaktır.



Sizler de bursa müze resmi web sitesi ve sosyal medya hesaplarından E-Müze Vakıf Panorama uygulamasına ulaşabilir ve ziyaretçi defterine yorumlarınızı yazabilirsiniz. Okulda, metroda, tatilde her yerde müze…E-Müze hep Açık!

https://www.bursamuze.com/vakifpanorama/

 

                                               Murat Doğan